X
تبلیغات
مبنا - بادام

بادام

22:30 - شنبه سی ام مهر 1390 // نویسنده: محمدباقر امیری

گیاه بادام

شناسنامه

تیره: گل سرخ Rosaceae

نام لاتین: Prunus communis – Amygdalus communis L

نام انگلیسی: Almond tree

نام فارسی: درخت بادام – چغاله بادام

نام عربی:لوز

 

شرح گیاه

انتشار بادام معمولی از شبه جزیره بالکان تا آسیای جنوب غربی است و تا ترکستان و عراق پیش می رود در ایران در نواحی نیم خشک و کوهستانی کشت می شود و ارتفاع آن به 8 متر می رسد و درختی بی خار و با انشعابات کوتاه صاف و سبز رنگ زیاد است که رفته رفته به رنگ قهوه ای تیره در می آید. انشعابات آن با ساقه زاویه حاده و یا قائمه تشکیل می دهند. برگهای آن تخم مرغی، نیزه ای تا بیضی با انتهای کشیده یا کند و قاعده ای گوه ای یا گرد، تقریباً چرمی روی آن صاف و پشت آن خزی و حاشیه آن دندانه دار اره ای و ابعاد آن 3 × (12 تا 9) سانتی متر است و دم برگ آن به طول 3-2 سانتی متر می باشد و دارای 4-3 غده است گلهایش سفید یا صورتی و درشت در حدود 4 سانتی متر است و طول پا یک آن 5 میلی متر است میوه یا شفت بادام شبه بیضی مورب یا شبه بیضی کشیده 5-3 سانتی متر فشرده، کمی نوک تیز و مخملی است و هسته آن سوراخ دار و ناوی است. تذکر :بادام تلخ Amygdalus communis L.var amara یکی از ارقام بادام معمولی است که دارای مغز تلخ است و معمولاً به عنوان پایه بادام شیرین بکار می رود. ارقام مهم بادام کریستومورتو (Cristomorto) ، دسی یورلاکوتا (Desmayo Larqueta) فاسیونلو (Fascionello) پیزلس (Peerless) ، دیزوتاداولا (Pizzuta Avola) تاردی نون پاریل (Tardy Nonpariel) ، تگزاس (Texas) وستا (Vesta) فیلیپوسئو (Filippo ceo) ، فراگیولیوگراند (Fra Giulio Grande) ، ژنکو (Genco) ، مارکونا (Marcona) نون پاریل (Nonopareil)

نیاز اکولوژیکی

دما مهمترین فاکتور اقلیمی برای بادام است. بادام برای جوانه زنی یکنواخت در بهار ، به سرمای زمستانه متوسطی نیاز دارد. درخت بادام سرمای زمستان را در حد متوسطی تحمل می کند ولی به علت زود باز شدن گلهای آن تحمل این درخت نسبت به سرمای بهاره کمتر است. نیاز سرمایی برای باز شدن عادی جوانه ها بسته به نوع رقم متفاوت بوده و از 100 تا 700 ساعت پائین تر از 2/7 درجه سانتی گراد متغیر است . خواب جوانه ها به علت وجود غلظت زیاد قنل در آنها می باشد. درخت بادام سرمای زمستانه را تا (20-) درجه سانتی گراد تحمل می کند. در صورتیکه سرما بیش از این حد باشد و سرد شدن هوا نیز به تدریج صورت گرفته باشد درخت بادام مقاومت بیشتری به سرما خواهد داشت. عامل محدود کننده کاشت بادام سرمای بهاره بخصوص در زمان گل یا بلافاصله پس از تشکیل میوه است. شیبهای جنوبی برای کاشت بادام خیلی مطلوب است و زمینهای هموار نیز در صورتیکه دارای هوای ملایمی باشند می توانند مورد استفاده قرار گیرد. در مناطقی که سرمای بهاره متداول است باید از ارقام دیر گل استفاده شود. کاشت بادام به صورت باغات متراکم مناسب نمی باشد. بخصوص ارقامی که حساس به نور هستند در صورتیکه در شدت نور کم کاشته شوند شاخه هایشان کمتر چوبی شده و آندوکارپ آنها سخت تر می شوند. بادام وقتی که در روی نهال بذری بادام پیوند شود در مقایسه با سایر درختان میوه متعدله می تواند شرایط گرم و خشک تابستان را بهتر تحمل کنند. بادام به علت داشتن ریشه های عمقی (بیش از سه متر) و برگهای چوبی شکل مقاومت زیادی نسبت به خشکی دارد در مناطقی که متوسط بارندگی کمتر از 250 میلی لیتر در سال است درختان بادام با فواصل بیشتری کاشته می شوند که معمولاً در اواخر پائیز بذور را به مدت 24 ساعت در آب خیس می کنند سپس سوراخهایی به عمق 8 تا 10 سانتی متر در خاک ایجاد می نمایند و در هر سوراخ سه عدد بذر می کارند. بهترین نهالی که از این سه عدد بذر بوجود می آید انتخاب شده و در پائیز همان فصل بوسیله پیوند جوانه و یا در زمستان بوسیله پیوند شاخه عمل پیوند انجام می شود. بقیه نهالهای بذری نیز حذف می شوند.

ازدیاد رویشی

بادام بوسیله پیوند جوانه و به مقدار کمی نیز بوسیله پیوند ازدیاد می شود. پیوند جوانه در پائیز بهار و تابستان انجام می شود. عمل پیوند در خزانه از 20 سانتی متری و در مزرعه از 30 تا 40 سانتی متر سطح خاک صورت می گیرد. پیوند جوانه پائیزه نیز از 10 مرداد تا 10 مهر انجام می شود پیوندک از جوانه های وسطی و تحتانی شاخه هایی که به تازگی بریده می شوند تهیه ی می‌گردد. انجام آبیاری چند روز قبل از پیوند‏ جدا شدن پوست را تسهیل می کند. به محض اینکه جوانه پیوندک در اوایل بهار شروع به رشد کرد لازم است پایه از بالای جوانه پیوندک قطع شود به این ترتیب نهال پیوندی در پائیز قابل انتقال خواهد بود.و پیوند جوانه بهاره هنگامی انجام میشود که پیوند پائیزه نگرفته باشد و پایه ها پس از حدود دو هفته سربرداری شده و در پائیز قابل انتقال میشوند. به دلیل رشد سریع بادام در مناطقی که فصل رشد طولانیتری دارند انجام پیوند جوانه در خردادماه نیز امکان پذیر است. عمل پیوند بر روی نهالهای بذری یکساله انجام شده و نهال پیوندی در کمتر از یک سال بدست می آید.

ریز ازدیادی

پایه بادام GF 677 یکی از اولین پایه هایی بود که به روش ریز ازدیادی تکثیر گردید و هنوز هم در سطح وسیع با این روش ازدیاد می شود. ارقام بادام نیز با این روش قابل ازدیاد هستند ارقام فراگنس(50 تا 60 درخت در هکتار) با افزایش میزان بارندگی سالیانه تراکم کاشت نیز افزایش می یابد. درختان بادام اغلب در خاکهای غیر حاصلخیز کاشته می شود بنابراین قبل از کاشت برای تعیین میزان کمبود مواد غذایی باید تجزیه خاک صورت گیرد. تجزیه برگی نیز برای تشخیص مقدار و نوع عناصر غذایی خاک مفید است با وجود این ترکیب عناصر غذایی موجود در برگ به عوامل مختلفی مثل خاک، انتشار ریشه ، آبیاری ، مرحله رشد و احتمالاً نوع رقم بستگی دارد.تونو و فاسیونلو با این روش ریشه زایی موفقیت آمیزی داشته و در مرحله سازگاری با محیط بیرون نیز موفق بوده اند.

کاشت

نهالهای بذری یا نهالهای پیوند شده یکساله یا چند ساله که دارای چوب رسیده و ریشه های سالم هستند در پائیز و زمستان کاشته می شوند برای این منظور خاکهایی که با کود آلی آماده شده اند مناسبتر هستند. بهترین زمان کاشت بین اوایل آبان تا اوایل دی است فاصله کاشت درختها بسته به نوع رقم ، پایه، حاصلخیزی خاک و سیستم آبیاری متفاوت است.بنظر می رسد فاصله کاشت 5×5 متر بهترین فاصله برای ارقام پیوند شده بر روی پایه هلوی بذری یا پایه هلو بادام باشد. مقدمات قبل از کاشت. قبل از کاشت درختان بادام باید بادشکن موثری ایجاد شود. برای این کار می توان از ردیفهای درخت و یا کمر بند حفاظتی مصنوعی استفاده کرد. بادشکن مصنوعی هزینه زیادی دارند ولی از همان موقع احداث قابل استفاده است در حالیکه کاشت درخت به عنوان بادشکن از سال سوم که درختها بزرگ می شوند موثر خواهد بود از بین بادشکنهایی که برای بادام استفاده می شوند درختان سرو بهتر از بقیه هستند. تقویت خاک : قبل از کاشت درخت بادام 200 کیلو ازت و 200 کیلو گرم فسفر در هر هکتار به زمین داده می شود.

مراقبتهای زراعی

هرس‌ : عمل هرس در سه مرحله متفاوت از زندگی درخت بادام انجام می شود. (1) در مرحله اوایل رشد (2) در مرحله بادهی (3) جوان کردن درختان پیر هرس مرحله اول هرس فرم دهی است در صورتیکه فرم Vase مورد نظر باشد بلافاصله پس از کاشت نهال را از فاصله یک متری سطح زمین سربرداری کرده و 3 یا 4 شاخه اولیه را از فاصله 10 تا 15 سانتی متری انتهای درخت نگه می‌دارند که چهار چوب درخت را تشکیل خواهد داد. هرس تابستانه 2 تا 3 بار انجام می شود. هرس تابستانه باید در سال دوم انجام شود در هرس زمستانه فقط پاجوشها حذف می شوند و در سال سوم و چهارم ضروری است این در این زمان درخت دارای 3 تا 4 شاخه اصلی است و هر شاخه اصلی 5 تا 7 شاخه کوچکتر دارد و به منظور تسهیل نفوذ نور به وسط درخت باید شاخه های قسمت داخلی را حذف نمود. در مرحله باردهی باید هرس منظمی صورت گیرد تا مقدار محصول بیشتر شود.هرس جوان کردن فقط زمانی انجام می شود که درختها پیر، کم بارده ولی سالم باشند. برای اینکار شاخه های اصلی بریده می شوند و از شاخه های جدید بسیاری که در بهار رشد می کند برای جایگزینی شاخه های اصلی استفاده می گردد

پایه، پایه های انتخابی

ارقام تلخ یا شیرین بادام بعنوان پایه بذری مورد استفاده قرار می گیرند زیرا این پایه ها نسبت به خشکی ، خاکهای آهکی و کلرور آهن مقاوم بوده و طول عمر بیشتری دارند. در نواحی آبیاری شده و مرطوب از نهالهای بذری هلو به عنوان پایه استفاده می شود. نهالهای بذری هلو خیلی یکنواخت بوده و در هنگام انتقال تلفات کمتری دارند. پایه های انتخابی عبارتند از هیبریدهای هلو X بادام (Gf557 , GF 677) آلو (میر و بالان 2032 ، ماریانا 2624، ماریانا 1/8 GF) و هیبریدهای میروبالان X هلویا میرو بالان X بادام.

ازدیاد گیاه

بادام می تواند بوسیله بذر، پیوند روی پایه های بذری بادام، هلو و آلو ، بوسیله پیوند بر روی پایه های انتخابی و نیز به روش ریز ازدیادی تکثیر شود. ازدیاد رویشی کلونها به منظور تولید پایه خیلی مشکل بوده و مورد استفاده قرار نمی گیرد. - ازدیاد بوسیله بذر : تا اواخر 1980 تنها روش ازدیاد بادام استفاده از بذر بود. این روش هنوز هم در ایران افغانستان، یونان و مراکش استفاده می شود. این روش ازدیاد برای یافتن اکوتیپهای جدید مفید است ولی روش مناسبی برای ازدیاد بادام نیست چون بادام بشدت هتروزیکوت و یکنواخت است. در نواحی نیمه خشک که حاصلخیزی کمتری دارند. بذور بادام مستقیماً در محل باغ کاشته می شود و یا اینکه بذور را در خزانه کاشته و در فصل بعد نهالهای بدست آمده را پیوند می کنند. کاشت بذر در باغ به این ترتیب است.

تغذیه

علائم کمبود ازت در بادام به صورت برگهای کوچک رنگ پریده، کاهش قدرت درخت، خشک شدن شاخه های کوچک، کاهش بستن میوه و کاهش عملکرد است دادن ازت به صورت اوره موجب افزایش قابلیت پذیرش گل افزایش درصد تشکیل میوه و بالاخره موجب افزایش عملکرد می شود. در خاکهایی که کمبود پتاس وجود دارد استفاده از سولفات پتاس به مقدار کافی مقدار عملکرد را افزایش می دهد برای باغ بادام مقدار کود ازته 180 کیلوگرم و مقدار کود فسفره 360 کیلوگرم در هکتار توصیه شده است.کمبود روی موجب کوچک شدن برگها می شود علائم کمبود با محلول پاشی سولفات روی در زمان خواب به مقدار 79/6 تا 32/11 کیلوگرم در 5/378 لیتر آب بر طرف می شود. علائم کمبود مس در درختان بادام به صورت کاهش رشد، پوست زبر و نا هموار و مغز چروکیده دیده می شود محلول پاشی شاخ و برگ درختها یا مس EDTA در رفع علائم کمبود موثر است. سوختگی نوک برگها معمولاً به دلیل کمبود براست علائم کمبود با مصرف 56 تا 112 کیلوگرم در هکتار براکس به مدت 4 سال برطرف می شود. تذکر : در باغهایی که در سن باردهی هستند به منظور حفظ حاصلخیزی سالانه 100 تا 120 کیلوگرم در هکتار ازت، 50 تا 60 کیلولگرم در هکتار فسفر و همین مقدار پتاس باید به خاک داده شود. کود فسفره و پتاسه در یک نوبت و در آذر ماه به باغ داده می شود در حالیکه کود ازته را به سه قسمت تقسیم کرده و در ماههای بهمن و فروردین و اردیبهشت بکار می برند.

آبیاری

آبیاری از مهمترین عملیات مرحله داشت درختان بادام است و موجب بهبود رشد و افزایش عملکرد می شود زیرا مقدار بارندگی در فصل تابستان در مناطق کشت بادام کافی نیست کیفیت آبیاری نیز اهمیت زیادی دارد آبی که حاوی مقدار زیادی نمک است بخصوص در خاکهای رسی کم عمق نباید برای آبیاری استفاده شود. درختان بادام نباید با روش آبیاری بارانی آبیاری شوند زیرا برگهای بادام نسبت به نمک خیلی حساس است. روشهای معمول آبیاری در درختان بادام، آبیاری سطحی و آبیاری قطره ای هستند از آبیاری قطره ای معمولاً در زمینهای ناهموار استفاده می شود.

مبارزه با علفهای هرز

در مدیریت نگهداری درخت بادام مهم است از کاشت گیاهان علفی بین ردیف های باغات بادام باید خودداری نمود زیرا این گیاهان علفی چندین میکروارگانیسم در خاک باقی می گذارند که برای بادام مضر است.

مبارزه با آفات و بیماریها

آفات بادام

تعداد زیادی از آفات شامل پرندگان ، حشرات ، کنه ها و نماتدها به بادام خسارت می زنند که میتوان انواع زیر را نام برد. حشره (Parameylois transitella). (در ایران گزارش نشده است) کرم سر شاخه خوار پروانه تخم انگشتری شته آردی بادام شته آردی کوچه شته خالدار هلو شته سیاه گوجه و آلو ، شته سیاه هلو ، شپشک سن ژوزه ، شپشک نارون، شپشک خاکستری بادام، سپردار بنفش زیتون – سرخورطومی بادام کرم طوقه و ریشه درختان ، سوسک پوستخوار بادام، زنبور کرم زالوئی – کنه قهوه ای پابلند درختان میوه، کنه سفید اروپائی ، نماتدهای مولد غده ریشه ، نماتد مولد زخم ریشه بیماری گال طوقه – بیماری شانکر باکتریابی یا کموز ، بیماری پژمردگی ناشی از قارچ ورتپسیلیوم، بیماری زخم گره ، بیماری پوسیدگی گل و بلایت شاخه ، بیماری غربالی ، بیماری زنگ درختان میوه هسته دار، قارچ عسلی، پوسیدگی قرمز، ویروس لکه گرد درختان میوه هسته داربیماری ریزش جوانه (مسری) بیماری ریزش جوانه (غیر مسری)

برداشت

میوه های بادام را می توان به صورت سبز (چغاله) و یا خشک برداشت کرد . میوه های بادام رقم کاغذی (پوست نازک) نیز در مرحله سبز به منظور مصرف مستقیم برداشت می شود. برداشت میوه های خشک از نیمه دوم مرداد تا اواخر مهر صورت می گیرد. میوه های بادام در باغاتی که آبیاری نمی شوند زودتر از باغاتی که آبیاری می شوند می رسند. در باغات جدید بادام که بصورت مکانیکی برداشت می شوند موارد زیر باید رعایت شود. فاصله مناسب کشت ، فرم دهی مناسب درخت مثلاً فرم گلدانی، مسطح بودن سطح زمین ، کاشت رقمی با عادت رشد عمودی ، دقت در تعیین تاریخ برداشت در ارتباط با زمان رسیدن و شرایط خاک به منظور جدا شدن بهتر میوه های باغهای بادام اغلب دو هفته قبل از برداشت آبیاری می شود. سطح خاک باید تا حد امکان صاف و عاری از علفهای هرز باشد، درختها توسط دستگاه نیشکر تکان داده شده و میوه ها بر روی زمین می ریزند، سپس میوه ها توسط دستگاههایی که دارای بازوهای مکنده هستند جمع آوری می شود. مقدار عملکرد بادام در هر هکتار از یک تا دو تن (بدون پوست سبز) متغیر است، که به عملیات زراعی از جمله آبیاری و نوع رقم بستگی دارد. به پس از برداشت بادام پوست سبز آن بوسیله جدا می شود ماشین هایی که برای بادام پوست سخت بکار می روند برای بادام های پوست نازک و پوست کاغذی مناسب نیستند و در صورت استفاده از این ماشینها باید تنظیم آنها عوض شود. سپس میوه ها در معرض آفتاب به مدت 3 تا 4 روز خشک می شوند تا مقدار مرطوب آنها به 8 تا 5/8 درصد کاهش یابد. احتمالاً در انبار نیز رطوبت میوه ها حدود یک درصد کاهش می یابد. نگهداری بادام های پوست نارک به علت کپک زدگی مشکل است.

دامنه انتشار

راستوند اراک، سید خواجه آذربایجان، جنگلهای ارسباران ، ارتفاعات لرستان و بختیاری و کردستان در باغ خان مریوان و از دامنه های توچال نیز نام برده شده است.

هرگز کسی را از الهام قلبی اش منصرف نکنید

درخت بادام

کلیات گیاه شناسی :

درخت بادام به بلندی 8 متر می رسد درختی است زیبا که از زمانهای قدیم در نواحی مرکزی و غربی آسیا مخصوصاً افغانستان و ایران ، سوریه و فلسطین پرورش می یافته است . ریشه درخت بادام بسیار قوی است این درخت می تواند حتی با کمی رطوبت نیز رشد کند برگهای آن بیضی ، باریک ، نوک تیز و به رنگ سبز می باشد گلهای آن بسیار زیبا و به رنگ صورتی است . در اوائل بهار شکوفه های بادام ظاهر می شود .

به طور کلی دو نوع بادام وجود دارد :

1- بادام شیرین Sweet almond  

2-بادام تلخ    Sweet almond

میوه درخت بادام به صورت شفت است که قشر خارجی آن سبز رنگ و پوشیده از کرک است که در داخل آن بادام با پوست سخت وجود دارد در ابتدای تشکیل میوه پوشش خارجی سبز رنگ و گوشت دار است که پوشیده از کرک است و هنوز به درستی رشد نکرده است که آنرا چغاله بادام می نامند که دارای خواص مخصوص می باشد پس از رسیدن بادام به تدریج پوشش خارجی سبز رنگ خشک شده و پوست آن نیز سفت و سخت است و مغز بادام در داخل آن رشد کرده و آماده استفاده می شود  

مغز بادام بیضی شکل و مسطح بوده که یک طرف آن نوک تیز است مغز بادام در داخل پوسته نازک قهوه ای رنگی می باشد که می توان آن را به کمک آب گرم ازآن جدا کرد که مغز بادام سفید رنگ در آن است

مغز بادام شیرین و طعم ملایم و خوشمزه ای دارد و به سهولت از بادام تلخ تشخیص داده می شود از کلیه قسمت های بادام شیرین مانند شکوفه ، برگ و میوه آن استفاده طبی می شود

                            

ترکیبات شیمیایی :

بادام شیرین دارای 50 تا 55 درصد روغن و بادام تلخ دارای 40 تا 45 درصد می باشد بادام همچنین دارای 25 درصد مواد سفیده ای و دیاستازی به نام امولسیون ، قند ، صمغ ، موسیلاژ و مواد معدنی می باشد

بادام تلخ دارای ماده مخصوصی 1تا 3 درصد به نام آمیگدالین می باشد که از اثر آب برروی این ماده اسید سیانیدریک و آلدئید بنزوئیک و گلوکز حاصل می شود

اسانس بادام تلخ (الدهید بنزوییک ) در عطر سازی به کار می رود و همچنین از آن رنگ سبزی به نام مالاشیت درست می کنند

اسانس بادام تلخ به دلیل اینکه دارای اسید سیانیدریک است کمی تلخ می باشد

مقدار اسید سیانیدریک دربادام تلخ :

000025/0 درصد است .

درصد گرم مغز بادام شیرین خشک شده مواد زیر یافت می شود :

 آب

 4/7 گرم

 انرژی

 598 کالری

 پروتئین

18/6 گرم  

 روغن اشباع نشده

54/2 گرم  

 نشاسته

19/5 گرم  

 کلسیم

320 میلی گرم  

 فسفر

500 میلی گرم  

 آهن

4/7 میلی گرم  

 پتاسیم

770 میلی گرم  

 ویتامین ب 1

25/0 میلی گرم  

 ویتامین ب2

9/0 میلی گرم  

 وبتامین ب3

3/5 میلی گرم  

خواص دارویی :

1- بادام ملین بوده و روغن بادام ضد یبوست است مخصوصا از روغن بادام می توان رفع یبوست برای بچه ها استفاده کرد

2- بادام سینه را نرم می کند

3- بادام برای درمان زخم روده ها و مثانه و اسهال مفید است

4- بادام بو داده مقوی معده بوده و قابض است

5- بادام تقویت کننده نیروی جنسی است و تولید اسپرم رازیاد میکند

6- بادام را آسیاب کرده و با عسل مخلوط کنید وبرای درد کبد و سرفه مفید است

7-چغاله بادام لثه و ریشه دندان را تقویت میکند

8- چغاله بادام برای خشکی دهان مفید است

9- شکوفه بادام را دم کنید و به عنوان مسهل برای اطفال استفاده کنید

10- دم کرده پوست قهوه ای رنگ مغز بادام بهترین دارو برای تسکین درد و التهاب مجاری تنفسی است

11- جوشانده برگ بادام برای نارسایی کبد و کیسه صفرا مفید است

12- روغن بادام خواب آور است و بی خوابی را از بین می برد

13- برای صاف کردن سینه و نرم شدن روده ها و از بین بردن سرفه خشک باید روغن بادام را با شکر و کتیرا مخلوط کرده و بخورید

14- روغن بادام را با آب مخلوط کنید داروی خوبی برای رفع اسهال و دل پیچه بچه ها خواهد بود ضمنا این مخلوط سنگ مثانه را خارج کرده و ادرار کردن را آسان می کند  

15- برای رفع نقرس و رفع خمیدگی پیران مهره های پشت را با روغن بادام چرب کنید

16- برگ تازه درخت بادام مسهل و ضد کرم است

17- برگ خشک شده درخت بادام قابض بوده و اسهال را از بین می برد

18- روغن بادام شیرین به دلیل خاصیت نرم کنندگی و ضد التهاب در کرم ها و پماد ها بکار می رود

19- برای رفع بیماری سینه روغن بادام شیرین را با هم وزن آن عسل و یک زرده تخم مرغ مخلوط کنید که به صورت خمیر یکنواختی در آید سپس به آن جوشانده گل ختمی اضافه کنید و یک قاشق چایخوری از آن را به فاصله هر سه ساعت بخورید

20- برای رفع خارش پوست بچه هایی که سرخک و مخملک دارند روغن بادام را در تمام سطوح بدن آنها بمالید خارش را تسکین می دهد

21- مالیدن روغن بادام برروی پوست التهاب را رفع کرده و سوختگی را درمان می کند

22- روغن بادام اگزما را رفع می کند

خواص بادام تلخ

چون بادام تلخ دارای اسید سیانیدریک است در مصرف آن باید نهایت دقت را به عمل آورد

مغز بادام تلخ از نظر طب قدیم ایران خیلی گرم و خشک است

1- بادام تلخ را آسیاب کرده و با سرکه مخلوط کرده ضماد خوبی برای سردرد می باشد همچنین مالیدن آن بر دور چشم تقویت بینایی مفید است  

2- خوردن بادام تلخ برای تنگی نفس ، سرفه و ورم ریه مفید است

3- بادام تلخ را با عسل بخورید کبد و طحال را تمیز می کند

4- برای رفع درد کلیه ها بادام تلخ را با نشاسته و نعنا بخورید

5- بادام تلخ را با عسل برای قولنج مفید است

6- برای از بین بردن سنگ کلیه و ناراحتی های کلیه ، بادام تلخ را با شیره انگور مخلوط کرده و بخورید

7- اگر عادت ماهانه خانم ها عقب افتد بهترین طرز درمان آن قرار دادن شیاف بادام تلخ در مبهل است

8- برای از بین بردن لکه های صورت ، بادام تلخ را پودرکنید و با سرکه مخلوط کرده و ضمادی از آن درست کنید و روی پوست بمالید

9- ضماد بادام تلخ برای درمان زخمهای کهنه خارش و مخملک به کار می رود

10- ضماد ریشه درخت بادام تلخ برای درمان انواع درد ها مفید است

11- ضماد ریشه بادام برای پاک کردن طحال ، کلیه و دفع کرم رود بکار می رود

12- دم کرده ریشه درخت بادام تلخ برای پاک کردن طحال و دفع کرم روده بکار می رود

13- روغن بادام تلخ خاصیت مسهلی دارد

14- روغن بادام تلخ برای تنگی نفس ، درد کلیه و خارج کردن سنگ مثانه مفید است

15- برای رفع زنگ زدن گوش و صدا در گوش یک قطره روغن بادام تلخ در گوش بریزید

16- مالیدن روغن بادام تلخ روی صورت لکه ها و چین و چروک را از بین می برد

17- روغن بادام تلخ ترک دست و پا را که از سرما ایجاد شده از بین می برد

18- آنهایی که مبتلا به اگزما هستند اگر از بادام تلخ خمیری درست کنند و از آن به جای صابون برای شستن نقاطی که مبتلا به اگزما است استفاده کنند بزودی بهبود می یابند

19-خمیر بادام تلخ برای رفع بوی بد پا و زیر بغل مفید است 

20- روغن بادام تلخ برای درمان سیاه سرفه است

طرز استفاده روغن بادام

برای بدست آوردن روغن بادام ، مغز بادام را پس از تمیز کردن و خشک کردن خرد می کنند و به صورت خمیر در می آورند و سپس آن را تحت فشار قرار داده و روغن آنرا استخراج می کنند این روغن را فشار اول می نامند

تفاله بادام را که از فشار اول باقی مانده تحت اثر حرارت و مواد شیمیایی قرار داده و روغن فشار دوم را به دست می آورند به دلیل اینکه روغن بادام گران است معمولا تقلب کرده و آنرا با روغن های دیگر مانند روغن مغز هسته زرد آلو و هلو مخلوط کرده و با نام روغن بادام می فروشند

همان طور که گفته شد اگر روغن بادام تلخ یا مغز زرد آلو و یا هلو تحت اثر آب قرار گیرند اسید سیانیدریک و آلدهید بنزوئیک تولید می شود که سمی است بنابراین برای گرفتن روغن از این هسته ها نباید استفاده کرد

اسانس بادام تلخ

این اسانس مایعی زلال و بی رنگ است که در اثر کهنه شدن به رنگ زرد کمرنگ در می آید بوی آن قوی طعمش سوزاننده و تلخ و بسیار سمی است اسانس بادام تلخ به سهولت با اکسیژن هوا ترکیب و اکسید می شود بنابراین باید همیشه محتوی آن کاملا پر و در بسته بوده و در جای تاریک وسرد نگاهداری شود

شکوفه و گل بادام :

گل وشکوفه درخت بادام دارای بوی مطبوع و طعم تلخ است

پوست میوه بادام

به صورت جوشانده مصرف می شود طرز تهیه آن به این صورت است که 50 گرم پوست بادام شیرین را در یک لیتر آب ریخته و مدت چند دقیقه  آن را می جوشانند سپس آنرا صاف کرده و مصرف می کنند  

برگ درخت بادام :

برای تهیه جوشانده برگ درخت بادام 50 گرم برگ درخت دریک لیتر آب می جوشانند و سپس صاف می کنند

مغز بادام :

معمولا به صورت خشک شده و خام یا بوداده مصرف می شود

شیر بادام

شیر بادام را از مغز بادام بو نداده و خام تهیه می کنند برای تهیه آن 50 گر م مغز بادام را کاملا آسیاب کرده که به صورت پودر در آید سپس مقدار 50 گرم شکر یا قند به آن اضافه کرده و با یک لیتر آب مخلوط می کنند مایعی مانند بدست می آید

نوع دیگر شیر بادام برای کودکان شیر خوار و اطفال بسیار مفید است و می تواند جانشین مادر و یا مکمل آن باشد بدین ترتیب بدست می آید که مقدار 50 گرم بادام را به مدت چند دقیقه درآ ب گرم قرار می دهند تا پوست آن کنده شود سپس آنرا آسیاب کرده و به صورت پودر در می آورند و مقدار کمی آب را به آن اضافه می کنند و به هم می زنند تا به شکل خمیر در آید سپس خمیر حاصل را با یک لیتر آب مخلوط و بهم می زنند و سپس مقدار 50 گرم عسل به آن اضافه می کنند تا کاملا حل شود این مایع را از پارچه ململ می گذرانند تا مایعی مانند شیر از آن باقی بماند

البته اگر اشخاص بالغ بخواهند از شیر بادام استفاده کنند احتیاجی به صاف کردن آن نخواهد بود

طریقه دیگری که آسان تر است بدین صورت است که مقدار 50 گرم بادام پوست کنده یک لیتر آب و 50 گرم عسل یا شکر را در داخل مخلوط کن برقی بریزید تا مایعی مانند شیر بدست آید

مضرات :

بادام از نظر اینکه دارای مواد مغذی است بنابراین غذایی بسیار خوب است ولی چون سنگین و ثقیل الهضم است نباید در خوردن آن افراط کرد و مقدار آن نباید در روز بیش از 10 دانه باشد

بادام همچنین برای معده های ضعیف و سرد خوب نیست و اشخاصی که معده ضعیف دارند بهتر است بادام را با شکر بخورند

منبع : http://fars.frw.org.ir

 




آخرین مطالب

» گردو ( پنجشنبه شانزدهم خرداد 1392 )
» راهنمای تغذیه درختان میوه ( پنجشنبه شانزدهم خرداد 1392 )
» گشاورزی نوین ( یکشنبه یکم مرداد 1391 )
» یکی از مهمترین آفات انگور درمناطق سردسیروبه ویژه دهستان کندوله ( جمعه هجدهم آذر 1390 )
» بادام ( شنبه سی ام مهر 1390 )
» درختچه زرشک Berberidaceae ( شنبه سی ام مهر 1390 )
» سیب Apple ( شنبه پنجم تیر 1389 )
» کوتاه امامفید درباره ی روستایزیبای کندوله ( دوشنبه دهم خرداد 1389 )